Ο Μίλτος, της Ξένιας Καλογεροπούλου

 Ο Σωκράτης εδώ και δυο μήνες έχει χάσει τον Μίλτο και είναι θλιμμένος. Παλιά δεν συμπαθούσε καθόλου τα ζώα. Αλλά εκείνη τη μέρα στο σουβλατζίδικο ο Μίλτος στήθηκε απέναντι και κοιτούσε τον Σωκράτη κατάματα. Ο Μίλτος όχι μόνο έφαγε και σουβλάκι και σοκολάτα, αλλά ακολούθησε τον Σωκράτη μέχρι το σπίτι και στρώθηκε απέξω. Τρεις μέρες δεν του έδινε φαγητό ο Σωκράτης. Αλλά το επόμενο βράδυ έκανε και κρύο και δεν έδειχνε καλά. Ο σκληρός Σωκράτης αναγκάστηκε να τον πάει στην κτηνίατρο. “Πνευμονία” απεφάνθη εκείνη. Και όταν γιατρεύτηκε, πήγε να τον πάρει και από το πουθενά… ο Σωκράτης είχε σκύλο!

έτσι ξαφνικά γίνονται τα ωραία. Έτσι ξαφνικά και ο Σωκράτης απέκτησε φίλο


Τι θα γίνει όμως όταν ο Μίλτος χάνεται; Ο Μίλτος τον ψάχνει παντού αλλά δεν μπορεί να τον βρει; Άραγε που να έχει πάει;  Ένα είναι σίγουρο: η ζωή του μετά τον Μίλτο δεν ήταν ξανά η ίδια!


Με χιούμορ, με τρυφερότητα και την γοητεία της απλότητας,  η Ξένια Καλογεροπούλου δημιουργεί μια ρεαλιστική ιστορία που ακολουθεί τη ζωή των αδέσποτων αλλά και εκείνη των ανθρώπων που δεν είχαν την τύχη να συμπαθήσουν τα ζώα.  Ένας σκύλος αλλάζει την άποψή σου για τα ζώα, αλλάζει τη ζωή σου την ίδια.


Ένα αδέσποτο αναζητά ζωή, σπίτι, αγάπη. Τη βρίσκει. Τη βρίσκεις κι εσύ. Όταν τη χάνεις συντρίβεσαι. Αλλά εκείνο, δίχως τις δικές σου συναισθηματικές διακλαδώσεις, ίσως συνεχίζει να ζει κάπου αλλού, το ίδιο ή και περισσότερο ευτυχισμένο. Ίσως για εκείνο να ήσουν μια λύση επιβίωσης, μέχρι να καταφέρει να γυρίσει στο πρώτο του αφεντικό. Ίσως. 


Σημαντική επιλογή ότι δεν μας παραδίδει κάποιο κλειστό τέλος, δεν μας απαντά στο τι συνέβη τελικά με τον Μίλτο∙ Μήπως να το αναζητήσουμε εμείς το τέλος;

Ένα βιβλίο με άρτιο λόγο με όμορφη ιστορία χωρίς να θέλει να γοητεύσει. Μια καθημερινή ιστορία ανθρώπων που διαχειρίζεται πολύ ωραία η συγγραφέας

Σε αυτήν συνεισφέρει σπουδαία με την πάντα υψηλής αισθητικής εικονογράφησή του ο Φίλιππος Φωτιάδης, ο οποίος με την εκφραστικότητα των ιδιαίτερων  σκίτσων του και με την τριχρωμία του κίτρινου, του μαύρου και του λευκού δημιουργεί μια ζωντάνια που αγγίζει τα όρια της κίνησης ενός animation. Αυτή η τρίχρωμη (δίχρωμη ουσιαστικά) παλέτα φωτίζει εκπληκτικά τις σκηνές  της ιστορίας και καθαρίζει τις στάσεις των σωμάτων αλλά και τα αντικείμενα. 

Πρόκειται για ένα άρτιο αποτέλεσμα.


Θα το βρείτε στις  εκδόσεις Πατάκη


Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου