Τρελαντώνης / εκδόσεις Μίνωας

Νοσταλγία με πλημμυρίζει και μόνο που είδα τον τίτλο. Παιδική ηλικία, ξένοιαστα χρόνια.....
Τέσσερα αδέλφια έρχονται από την Αλεξάνδρεια για τις καλοκαιρινές τους διακοπές στο αρχοντικό σπίτι των θείων τους, στον λόφο της Καστέλας στον Πειραιά. Η μεγάλη, η Αλεξάνδρα, σοβαρή και πιο μετρημένη∙ η Πουλουδιά -η λογοτεχνική περσόνα της Πηνελόπης Δέλτα, πιο αντιδραστική αλλά και πιο προβληματισμένη για τις συμπεριφορές παιδιών και ενηλίκων∙ ο μικρότερος, ο Αλέξανδρος, που ακόμη παλαντζάρει ανάμεσα στην τρυφερότητα της ηλικίας του και στην προσπάθειά του να μοιάζει μεγαλύτερος. Και τέλος ο Αντώνης, που τον λένε Τρελαντώνη, έτσι που είναι «σκάνταλος και πολύ άτακτος, και κάθε λίγο έβρισκε τον μπελά του». Στον Τρελαντώνη, που πρωτοδημοσιεύτηκε το 1932, η ανεμελιά της παιδικής ηλικίας, οι σκανταλιές και οι αταξίες του Αντώνη, καθώς και των άλλων τριών αδελφιών, ο κόσμος των ενηλίκων, έτσι όπως τον αντιλαμβάνονται τα μικρά παιδιά, δημιουργούν το πιο ξεκάθαρα «παιδικό» βιβλίο της μεγάλης κυρίας της ελληνικής παιδικής λογοτεχνίας, της Πηνελόπης Δέλτα.


Ο Τρελαντώνης είναι ένα μαγευτικό βιβλίο της Π. Δέλτα που περιγράφει τις σκανταλιές του μικρού Αντώνη και μας μεταφέρει όλους στα ξένοιαστα, ανέμελα και χαρούμενα παιδικά μας χρόνια.
Ο Τρελαντώνης, είναι άλλο ένα καταπληκτικό βιβλίο της Πηνελόπης δέλτα, ένα κλασικό βιβλίο για όλες τις ηλικίες. Το μόνο εφόδιο που πρέπει να έχεις για να απολαύσεις τα βιβλία της Πηνελόπης Δέλτα είναι η
Παιδικότητα!!!!
Σε ταξιδεύει σε μια άλλη εποχή. Ένα βιβλίο ποιότητας, με βάθος, ό,τι καλύτερο για να μυηθεί η νέα γενιά σε καλή λογοτεχνία.
Κάθε φορά που διαβάζω κάποιο βιβλίο της Πηνελόπης Δέλτα σκέφτομαι ότι είναι το καλύτερο που έχει γράψει και μετά θυμάμαι και όλα τα άλλα και καταλαβαίνω ότι είναι πάρα πολύ δύσκολο να τα ξεχωρίσεις. Δεν έχω λόγια γι'αυτό το βιβλίο,είναι υπέροχο!
Η Πηνελόπη Δέλτα ξέρει να γράφει ιστορίες για μικρούς και μεγάλους! Σίγουρα ένα βιβλίο που θα θυμάστε
Ένα βιβλίο που πρέπει να διαβάσουν όλα τα παιδιά..απίστευτο γέλιο με τρομερές περιγραφές...διαβάζεται ευχάριστα ακόμα και απο μεγάλους με νεανική καρδιά.


Ένα καλοκαίρι τέσσερα αδέρφια που ζουν μόνιμα στην Αλεξάνδρεια φιλοξενούνται για τις διακοπές τους στον Πειραιά, στο σπίτι των θείων τους. Ένα από τα αδέλφια, ο Αντώνης, θα αναστατώσει τον κόσμο των μεγάλων με τις σκανταλιές και τις αταξίες του. Σκαρώνει φάρσες, μπλέκει σε πετροπόλεμους, κάνει ένα σωρό τρέλες, οδηγώντας τους μεγάλους σε απόγνωση και βάζοντας πολλές φορές σε κίνδυνο την ίδια του τη ζωή. Τα αδέλφια του τον θαυμάζουν και παρασύρονται σε αυτό τον κόσμο της περιπέτειας και της ελευθερίας. Αυτοσχέδια παιχνίδια, ζημιές, καβγάδες κάνουν κάθε μέρα ξεχωριστή και τις καλοκαιρινές διακοπές αξέχαστες.

Οι ατέλειωτες, όμως, σκανταλιές του ατίθασου Αντώνη θα εξαντλήσουν την υπομονή των μεγάλων και θα επιφέρουν την τιμωρία της αυστηρής θείας. Όταν θα έρθει η ώρα να πάει στο σχολείο, θα ξεχάσει ο Αντώνης τις τρέλες του; Θα σταματήσει τις αταξίες, ώστε να μην ξαναδώσει αφορμή στους μεγάλους να τον αποκαλούν «Τρελαντώνη»;

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου