Διαβάσαμε το ΄΄ένας παρεξηγημένος φίλος΄΄ των εκδόσεων Μίνωας


Τα παιδιά εκδηλώνουν κάποιους φόβους κάποια στιγμή στη ζωή τους, σε μεγαλύτερη συχνότητα και ένταση από τους μεγάλους, και το στάδιο αυτό θεωρείται φυσιολογικό κομμάτι της ανάπτυξης τους. Ειδικά αν το παιδί εκδηλώνει ευχαρίστηση με κάτι τη μια μέρα και την άλλη το φοβάται είναι πιο πιθανό να περνά κάποια αναπτυξιακή φάση παρά να ζει ένα τραυματικό γεγονός.
Όταν όμως ο φόβοι αυτοί είναι τόσο έντονοι και τόσο επίμονοι ώστε να εμποδίζουν την καθημερινή λειτουργικότητα και ευεξία του παιδιού, όταν γίνονται παράλογοι  και δεν μπορούμε να το καθησυχάσουμε ή να του αποσπάσουμε την προσοχή, μετατρέπονται σε φοβίες.
  • Τα μικρά παιδιά φοβούνται συνήθως τον αποχωρισμό, τους θορύβους, ζώα ή έντομα, το μπάνιο ή την ώρα που πρέπει να πάνε για ύπνο.
  • Μερικά παιδιά φοβούνται περισσότερο από άλλα και αυτό είναι ένα σημείο του χαρακτήρα τους. Επίσης, παιδιά με γονείς περισσότερο αγχώδεις, υπερβολικούς στις αντιδράσεις τους ή φοβισμένους τείνουν να φοβούνται περισσότερο. Ακόμα χειρότερες είναι οι περιπτώσεις όπου κάποια πρόσωπα ή καταστάσεις χρησιμοποιούνται ως κινητρο για να συνεργαστεί και να πειθαρχήσει το παιδί, πχ «αν δεν καθίσεις καλά θα φωνάξω την αστυνομία», «αν δεν φας όλο το φαγητό σου θα πάμε στον γιατρό να σου κάνει ένεση» κτλ.

Και εδώ φθάνουμε στο κομμάτι που λέει για τον αστυνομικό. Που πολλοί γονείς εν έτη 2019 φοβερίζουν τα παιδιά τους ότι αν δεν φάνε το φαγητό τους, ή αν δεν καθίσουν φρόνιμα θα φωνάξουν τον αστυνομικό. Μεγάλο λάθος γιατί τον αστυνομικό πρέπει να τον αντιμετωπίζουμε σαν φιλο. Να τον έχουμε απο κοντα μας και όχι να τον έχουμε απέναντι  μας. 
Τον αστυνομικό πρέπει να μην τον φοβόμαστε και ότι μας φοβίζει να μην ντρεπόμαστε να πάμε να τον μιλήσουμε. Αντιθέτως αν τον έχουμε κάνει ΄΄μπαμπουλα΄΄ μπροστά στα μάτια των παιδιών μας τότε θα φοβούνται να τον αντιμετωπίσουν

Το βιβλίο με πολυ έξυπνο τρόπο  και με έντονη εικονογράφηση μας δείχνει τον τρόπο πως είναι η ζωή του αστυνομικού πίσω από τα ρούχα και πως με τα ρούχα της υπηρεσιας  και πως δεν αλλάζει πολύ ο χαρακτήρας του


Το βιβλίο είναι πολύ ωραίο και μια καλή πρόταση για δώρο σε γονείς προς τα παιδιά τους
σας το συνιστώ

θα το βρείτε στις εκδόσεις Μίνωας Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου