Συγγνώμη, μπορώ να πω κάτι; Από τις εκδόσεις Μεταίχμιο

Τις  τελευταίες μέρες μου αρέσει να διαβάζω τα βράδια λίγο πριν κοιμηθώ νεανική λογοτεχνία μπορεί ο γιος μου να είναι μικρός και ακόμη να μην του αρέσουν αυτά τα βιβλία, όμως αρέσουν στην μαμά και το χαίρομαι πολύ. Τελευταίο απόκτημα μου από τις εκδόσεις μεταίχμιο είναι το Συγνώμη μπορώ να πω κάτι; Από το εξώφυλλο και από τον τίτλο κατάλαβα λίγο το νόημα. Ο ήρωας μας Ο Όμηρος ένα παιδί 10 χρόνων που γεμάτος απορίες και ανησυχίες, νιώθει συχνά μπερδεμένος ακόμα και με τους κοντινούς του ανθρώπους!

Οι σκέψεις του πολλές
Σκέφτεται σαν μεγάλο παιδί και καταλαβαίνει τους μεγάλους , ενώ απορεί γιατί οι μεγάλοι δεν σκέφτονται  και δεν καταλαβαίνουν τα παιδιά. ΄΄Αυτά θέλω να τους πω, αλλά δεν τα καταφέρνω πάντα΄΄ Λέει ο ήρωας μας


Σε πρωτοπρόσωπη αφήγηση, με ημερολογιακό ύφος, σε μια μορφή που μοιάζει ο μικρός ήρωας να συνδιαλέγεται με τον εαυτό του, ο Όμηρος μας περιγράφει τις σκέψεις του, τους προβληματισμούς του, τις σχέσεις του με τους αγαπημένους του στο σχολείο και στο σπίτι, την παιδική του ηλικία που δείχνει ήδη τα πρώτα σημάδια της μετάβασης στην εφηβεία.
Συχνά τα παιδιά δεν μπορούν -για χίλιους δυο λόγους- να εκφραστούν για όσα τα απασχολούν. Συχνά δημιουργούν κατασκευές στο μυαλό τους και προσαρμόζουν ανάλογα την συμπεριφορά τους, που στους μεγάλους μπορεί να φαίνεται και αλλοπρόσαλλη.

Η Μαριέττα Κόντου, με το εφόδιο της ψυχολόγου, μπορεί και προσεγγίζει άριστα την ψυχή του μικρού παιδιού και δίνει μια βαθιά εικόνα του ψυχισμού του. Με γραφή που ρέει, με ενδιαφέροντα θέματα και ιστορίες κρατάει αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη.
Ένα βιβλίο που το προτείνω όχι μόνο για τους μικρούς αλλά και για τους μεγάλους, γι’ αυτούς τους δεύτερους μάλιστα με ιδιαίτερη επιμονή. Είναι ωφέλιμο να δούμε πως σκέφτονται τα παιδιά, πως λειτουργεί η παιδική σκέψη και ψυχολογία.
το βιβλίο θα το βρείτε στις εκδόσεις Μεταίχμιο

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου