Το μικρό αγόρι και τα 4 αβγά από τις εκδόσεις Διόπτρα

Το μικρό αγόρι και τα 4 αβγά  από τις εκδόσεις Διόπτρα

Στην προσπάθειά σου να ανοίξεις τους ορίζοντες του παιδιού σου προς όλες τις κατευθύνσεις, ιδιαίτερα βασικός είναι ο τρόπος που μαθαίνει να αντιμετωπίζει αλλά και να προσεγγίζει τους άλλους. Σε μία κοινωνία που είναι πλέον πολυπολιτισμική και έναν κόσμο γεμάτο ανισότητες, ένα παιδί πρέπει να μάθει τα πάντα και να τα αντιλαμβάνεται ως ισάξια μέρη του όλου. Άλλωστε, κανένας άνθρωπος δεν είναι ίδιος με τον άλλον.

Έρευνες δείχνουν πως τα μικρά παιδιά τείνουν να αποδέχονται αβίαστα τη διαφορετικότητα. Δημιουργούν φιλίες με παιδιά από διαφορετικό οικογενειακό ή πολιτισμικό πλαίσιο

Είσαι άνθρωπος, αξίζεις αγάπη, όποιο χρώμα κι αν έχει το δέρμα σου, όπου κι αν πιστεύεις, όπως κι αν σκέφτεσαι, όποια δυσκολία κι αν αντιμετωπίζεις…

Σήμερα, η λέξη ρατσισμός χρησιμοποιείται για να περιγράψει τις πράξεις μιας ομάδας ανθρώπων εναντίον μίας άλλης ομάδας και θεωρείται παραβίαση του θεμελιώδους δικαιώματος του ανθρώπου στην ισότητα στους τομείς της εργασίας, της πολιτικής, της οικονομίας και άλλων παραγόντων της καθημερινότητας.

Η Κατρίνα Τσάνταλη επιστρέφει στις εκδόσεις Διόπτρα με ένα νέο ευρηματικό παραμύθι, «Το μικρό αγόρι και τα 4 αβγά», μια υπέροχη ιστορία για τη διαφορετικότητα και τον ρατσισμό, εικονογραφημένη από τον Κώστα Θεοχάρη. Το βιβλίο προτείνεται για παιδιά από 4 ετών, αν και κατά τη γνώμη μας μπορεί να διαβαστεί και από μικρότερα, πάντα με την καθοδήγηση και τις εξηγήσεις του γονέα.

Πρωταγωνιστής είναι ένα μικρό και φιλομαθές αγόρι, γεμάτο περιέργεια για τη ζωή, που αγαπάει το διάβασμα, έχει πολλές απορίες και επιδιώκει την καλλιέργεια του μυαλού του. Όταν συναντάει μια παράξενη χελώνα, αλλιώτικη από αυτές που γνωρίζει ότι υπάρχουν, και τη φροντίζει, εκείνη του μιλάει με ανθρώπινη λαλιά και του υπόσχεται να του αποκαλύψει ένα μεγάλο μυστικό. Για να γίνει αυτό, όμως, θα πρέπει το παιδί να εκπληρώσει μια ιδιαίτερη αποστολή: Να φέρει στη χελώνα τέσσερα διαφορετικά αυγά. Και η περιπέτεια αρχίζει… Στο τέλος της, ο πρωταγωνιστής μας είναι πλέον πολύ, μα πολύ πιο σοφός.

Τι θα μάθουν τα παιδιά μέσα από το παραμύθι» Το μικρό αγόρι και τα 4 αβγά»; Πολύ απλά, πως παρά τα διαφορετικά μας εξωτερικά χαρακτηριστικά, παρά τις όποιες διαφορές μας σε εθνικότητα, φύλο, φυλή, θρησκεία, ιδεολογία, σεξουαλικό προσανατολισμό, κοινωνική και επαγγελματική τάξη, όλοι οι άνθρωποι είμαστε κατά βάθος ίδιοι, είμαστε ίσοι, είμαστε ΑΝΘΡΩΠΟΙ. Μοναδικοί. Κι αυτό είναι που κάνει τη πολυπολιτισμική ζωή μας πιο όμορφη και λιγότερο βαρετή.

Το νέο βιβλίο της Κατρίνας Τσάνταλη θα αγαπηθεί πολύ.


Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου