ΤΟΝ ΚΑΙΡΟ ΤΟΥ ΒΟΥΛΓΑΡΟΚΤΟΝΟΥ (Πηνελόπη Δέλτα)

Όσα χρόνια και να περάσουν, όσο και να ισχυρίζονται οι ειδικοί πως τα μυθιστορήματα της Πηνελόπης Δέλτα παρουσιάζουν ρυτίδες και κάνουν εθνική προπαγάνδα, δεν θα πάψουν ποτέ να είναι τα αγαπημένα των παιδιών.
Το τελευταίο απόκτημα είναι από τις εκδόσεις ψυχογιός Τον καιρό του Βουλγαροκτόνου. Διαχρονικό κλασικό και σίγουρα η Πηνελόπη Δέλτα θα μεγαλώσει πολλές γενιές ακόμη
Στους ηρωικούς χρόνους του αυτοκράτορα Βασιλείου Β΄ του Βουλγαροκτόνου, τρεις φίλοι έμειναν ορφανοί σε παιδική ηλικία, ο Κωνσταντίνος, η Αλεξία και ο Μιχαήλ. Τα αγόρια μεγαλώνουν ως αιχμάλωτοι του τσάρου Σαμουήλ ώσπου απελευθερώνονται από το βυζαντινό στρατό. 

Τα αγόρια μεγαλώνοντας εκπαιδεύονται για να γίνουν κατάσκοποι του βυζαντινού στρατού και είναι και οι δύο ερωτευμένοι με την Αλεξία. Ο Κωνσταντίνος είναι ηγέτης εκ φύσεως ενώ ο Μιχαήλ εσωστρεφής και ευαίσθητος. Η Αλεξία μοιάζει περισσότερο με τον Κωνσταντίνο, με τον οποίο και είναι ερωτευμένη. Τριγυρίζει στα βουλγαρικά εδάφη παριστάνοντας την κωφάλαλη ακολουθώντας τους δύο παιδικούς της φίλους. Προσπαθεί να βρει το γιο του γερο-Παγράτη, Γρηγόρη, που την μεγάλωσε και είχε αιχμαλωτιστεί από τους Βούλγαρους. Όταν τα καταφέρνει ο πατέρας του έχει πεθάνει και την θέτει υπό την προστασία του. Η Αλεξία λέει στο Γρηγόρη πως υποψιάζεται ότι ο Κωνσταντίνος είναι προδότης. Αυτό γίνεται η αιτία να πιαστεί αιχμάλωτος από τους Βούλγαρους. Βοηθά τον Κωνσταντίνο να δραπετεύσει μαζί με το Γρηγόρη αλλά ο Γρηγόρης σκοτώνεται κατά τη διάρκεια της απόδρασης. Έπειτα η Αλεξία και ο Κωνσταντίνος επισκέπτονται μαζί το Μιχαήλ που είναι βαριά άρρωστος από τα βασανιστήρια των Βουλγάρων. Εκεί παραμιλώντας από τον πυρετό αποκαλύπτει στον Κωνσταντίνο ότι αγαπά την Αλεξία. Η Αλεξία και ο Κωνσταντίνος όμως είναι κρυφά αρραβωνιασμένοι. Όταν αναρρώνει ο Μιχαήλ, ο Κωνσταντίνος γίνεται αντάρτης στα βουνά με το ψευδώνυμο Γίνος Βούγας θέλοντας να εκδικηθεί το θάνατο των γονιών του. Πιάνεται αιχμάλωτος από το Βούλγαρο Ιβάτζη, ο οποίος τον εκτελεί. Ο Μιχαήλ παίρνει εκδίκηση αλλά έχει χαθεί κάθε ελπίδα πια γι’ αυτόν και την Αλεξία.

Περίληψη βιβλίου

Το πληθωρικό αυτό ιστορικό μυθιστόρημα της Πηνελόπης Δέλτα που πρώτη φορά εκδόθηκε το 1911 έχει απ’ όλα: συνταρακτικά ιστορικά γεγονότα, κατασκοπευτικές περιπέτειες, έρωτα, αναγνωρίσεις χαμένων προσώπων. Όλα συνέχονται σε μια δραματική πλοκή που συνδέεται με τους τρεις βασικούς χαρακτήρες: τους δύο φίλους, Μιχαήλ και Κωνσταντίνο, και τη βουβή Βουλγάρα. Και στο φόντο της ιστορίας ο αυτοκράτορας Βασίλειος ο Β’ ο Βουλγαροκτόνος, η λατρεία του στρατού προς το πρόσωπό του αλλά και τα δραματικά γεγονότα που συνδέονται με τη βασιλεία του.

Μέσα από την ανάπλαση της ιστορικής πραγματικότητας μιας άλλης εποχής παρακολουθούμε πώς οι ανθρώπινοι χαρακτήρες εξαρτώνται και καθορίζονται από αυτήν. Παράλληλα, όμως υπάρχουν ιδανικά που τους τοποθετούν πέρα και πάνω από τα ανθρώπινα όρια: η φιλοπατρία, η έννοια της αυτοθυσίας, η φιλία κάνουν ξεχωριστούς τους χαρακτήρες του Μιχαήλ, του Κωνσταντίνου, της Βουλγάρας, ενώ λειτουργούν ως πρότυπα για τους νεαρούς αναγνώστες.


Το βιβλίο θα το βρείτε στις εκδόσεις ψυχογιός
Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου