Ο Τοποτίπ με πειράζουν στο σχολείο από τις εκδόσεις Στρατίκη

 Ο τοποτιπ με πειράζουν στο σχολειό θέμα σχολικός εκφοβισμός. Μπορεί ακόμη να μην το αντιμετωπίζουμε αυτό το θέμα γιατί είναι μικρός ο γιος μας σε ηλικία αλλά έχω μάθει από κάποιες  άλλες μανούλες ότι στο δημοτικό τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα  εκεί τα παιδιά είναι σκληρά, και βγάζουν κακία.

 Πολλά παιδιά που είναι συναισθηματικά τους παίρνει από κάτω και στενοχωριούνται. Δεν ξέρω και ούτε θέλω να το αντιμετωπίσω ποτέ αυτό το θέμα αλλά αυτό το παραμύθι όταν ήρθε στα χέρια μου έπρεπε να διαβαστεί με προσοχή για να έχει ο μικρός μια ιδέα ότι τα πράγματα όσο μεγαλώνει είναι πιο δύσκολα.


Το μπουλινγκ είναι μια έννοια δύσκολη που ακόμη δεν κατανοεί του εξήγησα με πολύ απλές λέξεις όσο μπορούσα. Ένα επίκαιρο θέμα που απασχολεί πολλούς γονείς. Το bulling είναι ένα φαινόμενο που στη χώρα μας, τα τελευταία χρόνια έχει μεγάλη έξαρση. Τα ποσοστά των ερευνών κάθε χρόνο και ανεβαίνουν. περίπου 1 στα 2 παιδιά έχει υποστεί bulling


Στο φαινόμενο του bullying εμπλέκονται πολλά μέρη


Το παιδί που δέχεται βία
Το παιδί ή ομάδα παιδιών που ασκεί βία
Τα παιδιά θεατές
Οι εκπαιδευτικοί
Οι γονείς

Γενικά το Bullying μπορεί να περιλαμβάνει
Άσκηση φυσικής βίας, χτυπήματα, τσιμπήματα, δαγκωνιές, σπρωξίματα,
Εσκεμμένο ή συχνό αποκλεισμό μαθητών από κοινωνικές δραστηριότητες, κοινωνική απομόνωση ή αποκλεισμό
Σεξουαλική παρενόχληση
Χρησιμοποίηση υβριστικών ή περιπαικτικών εκφράσεων, πειράγματα, παρατσούκλια, κοροϊδία
Απειλές και εκβιασμό
Υβριστικές ή περιπαικτικές εκφράσεις για τη φυλή, την εθνικότητα, τη θρησκεία, την ταυτότητα αναπηρίας, τη σεξουαλική ταυτότητα του θύματος
Κλοπές ή και Ζημιές στα προσωπικά αντικείμενα του θύματος
Επιδιωκόμενη απομάκρυνση των φίλων
Διάδοση κακοηθών και ψευδών φημών


Με αυτό το παραμύθι θα καταλάβει το παιδί μας έννοιες πολλές απλές που αφορούν για την νεαρή ηλικία των παιδιών . Το συγκεκριμένο βιβλίο αναφέρεται για το σχολικό εκφοβισμό στην ήπια μορφή του. Το μπούλινγκ είναι ένα θέμα που μπερδεύει τους γονείς. Οι περισσότεροι, μόλις τα παιδιά μας μπλεχτούν σε καβγαδάκι στο σχολείο, αμέσως αναφερόμαστε στο μπούλινγκ. Δεν είναι όμως έτσι. Όχι ότι οι τσακωμοί είναι καλοί και πρέπει να αδιαφορούμε, απλώς δεν είναι απαραιτήτως μπούλινγκ. Δυστυχώς στο σχολικό εκφοβισμό, συχνά δεν υπάρχει τσακωμός, ούτε κάν λογομαχία. Είναι κάτι το ύπουλο, κακό και σιωπηλό. Όταν δεν περιλαμβάνει τσακωμό, δεν γίνεται αντιληπτός και πολλές φορές αυτού του είδους ο εκφοβισμός, ωθεί το θύμα στα άκρα, το απελπίζει και το καταστρέφει. Μια παρέα στοχοποιεί πολλές φορές χωρίς καμία αιτία, περιγελά, εξευτελίζει και απομονώνει το θύμα χωρίς άσκηση σωματικής βίας. Στους εφήβους ο εκφοβισμός μπορεί να περάσει και στο διαδίκτυο και τότε τα πράγματα περιπλέκονται. Πρέπει να παρακολουθούμε από πολύ νωρίς τη σχολική ζωή των παιδιών και να τα εκπαιδεύσουμε στην αντιμετώπιση και καταπολέμιση αυτών των φαινομένων. Από το νήπιο κιόλας τα παιδάκια μπορεί να βάλουν κάποιο άλλο στο μάτι, έτσι για πλάκα. Αν δεν τα σταματήσουμε, η συμπεριφορά αυτή δεν θα εξαφανιστεί, αλλά θα επαναληφθεί στο Δημοτικό όπου τα παιδιά την κρύβουν ευκολότερα και στο Γυμνάσιο όπου πλέον χάνεται ο έλεγχος.

Το βιβλίο των εκδόσεων Στρατίκη για το σχολικό εκφοβισμό, αναφέρεται στις μικρές ηλικίες, όπου η κατάσταση γίνεται ευκολότερα αντιληπτή και είναι διαχειρίσιμη. Ο μικρός Τοποτίπ στοχοποιείται για το τίποτα. Γελάνε μαζί του, δεν τον παίζουν, αλλά ο μικρός νιώθει φρικτά. Αντί να το πεί στη μαμά του ξεσπά στην αδελφή του. Και ανοίγει ο φαύλος κύκλος, τον οποίο θα βρει τρόπο να σπάσει η μητέρα του από τη μία, αλλά και η δασκάλα από την άλλη.


Όταν τελειώσαμε το διάβασμα ο μικρός μας  ξετρελάθηκε για τον τοποτιπ ένα πολύ ωραίο βιβλίο μια πολύ ωραία ιστορία , ευχάριστο και ευκολοδιάβαστο που με πολύ ωραίο τρόπο θίγει ένα επίκαιρο θέμα.

Στις εκδόσεις Στρατικη θα βρείτε και όλη την σειρά του Τοποτιπ .

Εμείς αφού είδαμε όλους τους τίτλους , ήδη διαλέξαμε ποιος θα είναι ο επόμενος τίτλος που θα διαβάσουμε.

Μπορείτε και εσείς να δείτε μερικούς τίτλους

Ο Τοποτίπ δεν θέλει να πάει στο νηπιαγωγείο

Ο Τοποτίπ δεν θέλει να φάει

Ο Τοποτίπ λέει ψεματάκια

Ο Τοποτίπ δεν πλένει τα δόντια του

Ο Τοποτίπ δεν θέλει να κάνει νάνι 


και πολλές πολλές άλλες μπείτε στην επίσημη σελίδα και δείτε τα όλα

Το βιβλίο είναι από τις εκδόσεις Στρατικη
Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου