Κάθε πότε πρέπει να αλλάζουμε τα σεντόνια του μωρού;

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ, κάθε πότε πρέπει να αλλάζετε τα σεντόνια στο κρεββάτι το δικό σας και του μωρού; Μήπως το άσθμα, ή η αλλεργική ρινίτιδα που το ταλαιπωρεί είναι και θέμα καθαριότητας των σεντονιών;


Είναι γεγονός ότι το βράδυ στο κρεββάτι μαζί με εμάς κοιμούνται και τα περίφημα ακάρεα, κάποιοι μικροοργανισμοί που δεν είναι ορατοί με γυμνό μάτι και οι οποίοι ευθύνονται για πολλές αλλεργίες, για άσθμα και άλλες ασθένειες. 

Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου σε ένα δείγμα 2000 Βρετανών, μόλις το 40%, αλλάζει τα σεντόνια από τα κρεβάτια του, μια φορά την εβδομάδα.


Στην ίδια έρευνα το 36% τα αλλάζει κάθε 15 ημέρες και το 17%, αλλάζει τα σεντόνια του μια φορά το μήνα. Τέλος το 1% είπε ότι αλλάζει σεντόνια μια φορά το χρόνο!

Η ίδια έρευνα έδειξε ότι οι άνδρες είναι πιο επιμελείς από τις γυναίκες και συνήθως εκείνοι και όχι οι νοικοκυρές είναι που επιμένουν να αλλάξουν συχνά τα σεντόνια.

Ο δρ Άνταμ Φοξ , παιδοαλλεργιολόγος από το Νοσοκομείο Saint Thomas του Λονδίνου, επισήμανε ότι τα βρώμικα σεντόνια μπορεί να επιδεινώσουν κάποια προβλήματα υγείας, τονίζοντας ότι η σωστή υγιεινή στο υπνοδωμάτιο δεν είναι απλώς θέμα καθαριότητας.

Περνάμε στο κρεβάτι το ένα τρίτο της ζωής μας, γεμίζοντάς το με διάφορα απορρίμματα. Καθημερινά, το σώμα μας απορρίπτει εκατομμύρια δερματικά κύτταρα, πολλά από τα οποία πέφτουν από την τριβή του σώματος με τα κλινοσκεπάσματα και έτσι καταλήγουν ανάμεσα στα σεντόνια μας.

Επιπλέον, το σώμα μας παράγει διαρκώς ιδρώτα και σμήγμα που επίσης καταλήγουν στα σεντόνια.” Αυτά δημιουργούν ένα περιβάλλον (μαζί με τη ζέστη του σεντονιού και της κουβέρτας) ιδανικό για τα ακάρεα. Τα ακάρεα δημιουργούν αποικίες και τα περιττώματα τους που αφήνουν στα σεντόνια μας προκαλούν αλλεργίες, άσθμα, ακόμη και έκζεμα όταν έρθουν σε επαφή με το δέρμα. Και ο δρ Φοξ καταλήγει: «Για να προστατευθούμε, πρέπει να τηρούμε τους κανόνες υγιεινής. Αλλαγή των σεντονιών μία φορά την εβδομάδα και πλύσιμο στους 60 βαθμούς, ανεξάρτητα εάν έχουμε ή όχι αλλεργική προδιάθεση. Όσοι παρουσιάζουν αλλεργίες πάντως θα πρέπει να τα αλλάζουν τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα»

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου