Πως αισθάνεσαι σήμερα; Από τις εκδόσεις Μεταίχμιο

Η αλήθεια είναι ότι το θέμα της αναγνώρισης και της διαχείρισης των συναισθημάτων απασχολεί πλέον πολύ έντονα τόσο τους γονείς όσο και τους εκπαιδευτικούς. Επομένως είχα μεγάλο ενδιαφέρον να διαβάσω το βιβλίο με τo ζουζούνι  και να δω τι έχει να μας προσφέρει.-

Το βιβλίο: "Πώς αισθάνεσαι σήμερα;"  Μαθαίνω να διαχειρίζομαι τα συναισθήματά μου

 Το βιβλίο απευθύνεται σε παιδιά από 4 ετών και πάνω,. Το κείμενο είναι πολύ απλό και κάθε πρόταση συνοδεύεται από την αντίστοιχη εικόνα.
Το "Πώς αισθάνεσαι σήμερα;" δε μιλάει για το πως θα αναγνωρίσουμε ένα συναίσθημα, αλλά πώς μπορούμε να το διαχειριστούμε αποτελεσματικά, εννοείται αφού το έχουμε αναγνωρίσει. Επομένως, καλό είναι να έχετε μιλήσει για τα συναισθήματα πριν το ξεκινήσετε. Βέβαια, εγώ δεν του έχω κάνει ιδιαίτερο μάθημα ακόμη, απλά ονοματίζοντας με την καθημερινή κουβέντα το πως νιώθω ή πως νιώθει κάποιος άλλος, μπορεί και αναγνωρίζει πότε χαίρεται, λυπάται, φοβάται και θυμώνει  Βέβαια, στο τέλος κάθε σελίδας δίνει μια μικρή και σύντομη επεξήγηση του κάθε συναισθήματος.

Το βιβλίο είναι έτσι δομημένο ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως εγχειρίδιο! Στην πρώτη σελίδα σε ρωτάει "Πώς αισθάνεσαι σήμερα;" και αναλόγως της απάντησης σε παραπέμπει στην αντίστοιχη σελίδα!Σε κάθε συναίσθημα αφιερώνει 2 σελίδες όπου προτείνει κάποιες δραστηριότητες που μπορεί να κάνει το παιδί ώστε να διαχειριστεί/αξιοποιήσει το πως νιώθει κάθε φορά. Το μήνυμα που περνάει είναι πως δεν υπάρχουν καλά και κακά συναισθήματα, απλώς κάποια από αυτά μπορεί να είναι ευχάριστα και κάποια δυσάρεστα. Δεν προσπαθεί, δηλαδή, να κουκουλώσει το θυμό ή τη λύπη, με ατάκες τύπου "μη στεναχωριέσαι"! Όταν δε νιώθουμε καλά μέσα μας, μας χτυπάει καμπανάκι ότι κάτι συμβαίνει! Το παιδί χρειάζεται να μάθει να ακούει αυτά τα καμπανάκια, γιατί αλλιώς θάψε - θάψε, θα φτάσει κάποια στιγμή να έχει έντονες εκρήξεις θυμού ή μελαγχολίες!
Το πιο χρήσιμο σημείο του βιβλίου ήταν εκείνο του θυμού, όπου προτείνει τρόπους για να το διαχειριστείς, όπως να ζωγραφίσεις σύννεφα, να μετρήσεις ως το 10 ή να χτυπήσεις ένα μαξιλάρι! Το ζιζανιο μου,  μου έχει απόθεματα από νευράκια αυτό το διάστημα και πιστεύω πως όταν τον πιάνουν, θα είναι χρήσιμη η αναφορά στο βιβλίο!
 Επίσης, στο τέλος του βιβλίου, δίνεται στους γονείς ένας σύντομος οδηγός σχετικά με τη συναισθηματική νοημοσύνη, τι σημαίνει, γιατί είναι σημαντική και τέλος πώς μπορεί ο γονιός να βοηθήσει το παιδί να μάθει να διαχειρίζεται αποτελεσματικά τα όσα νιώθει. Πολύ χρήσιμο και περιεκτικό δισέλιδο.


ένα πολύ ωραίο χρήσιμο βιβλίο για τους μικρούς μας φίλους

Θα το βρείτε στις εκδόσεις ΜεταίχμιοΕπίσης τρέχει διαγωνισμός στη σελίδα μας για την απόκτηση ενός αντίτυπου.
Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου